Ajándékutalvány
Kedves Betegeink!
Revita ajándékutalvány kapható a recepción!
Üdvözlettel: Revita Rendelő
Kedves Betegeink!
Revita ajándékutalvány kapható a recepción!
Üdvözlettel: Revita Rendelő
Kedves Látogató!
A Revita Rendelő munkatársai is részt vesznek egy immunológiai tudományos kutatásban, mely sportolók körében vizsgál immunológiai paramétereket. A mostani kutatás maratoni futókat vizsgál. Jelenleg a 2019 Szeptember 29-én megrendezésre kerülő SPAR Budapest Maraton egyéni, 42,2 km-es távján indulókhoz szólunk.
Örülünk, hogy érdeklődsz az immunológiai tudományos kutatás iránt!
A következőket kell tudnod a programról:
Ha kérdésed van, vagy szeretnél részt venni a programban, hívd a következő számot, vagy írj az alábbi email címre:
+ 36 20 497 4375; m.megyaszai@gmail.com
Jelentkezésedet Szeptember 29-ig a verseny indulásáig várjuk.
A kutatócsoport orvosai:
Dr. Buzás Edit (Semmelweis Egyetem, Általános orvostudományi Kar, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet, Cím: 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.)
Dr. Megyaszai Márta (Revita Reumatológiai Rendelő, 1027 Budapest, Margit krt.50-52.)
Dr. Nagy György (Betegápoló Irgalmasrend, Budai Irgalmasrendi Kórház, 1023 Budapest, Frankel Leo u. 54.)
Asszisztensek: Besenyei Ágnes és Tófalvi Tímea (Revita Reumatológiai Rendelő)
Részletes kutatási információk
BEVEZETÉS
Régóta ismert tény, hogy a rendszeres sport fontos szereppel bír az egészség megőrzésében és számos betegség megelőzésében. Ezt kutatási eredmények is alátámasztják.
Napjainkban is sok kutatás folyik a sport jótékony hatásának vizsgálatára illetve a kutatási eredmények felhasználására a gyógyításban.
A rendszeres mozgás az immunrendszernek is hasznos. A tudósok intenzíven kutatják a sport immunrendszerre gyakorolt hatásait. Ezeket az ismereteket a későbbiekben számos betegség gyógyításában felhasználják (cukorbetegség, Alzheimer-kór, szív-érrendszeri betegségek, stb..)
Ehhez elsőként különböző sporttevékenységek immunrendszerre tett hatásait kell felmérni. Ezt szolgálja ez a vizsgálat is.
A VIZSGÁLT CÉLJA
A kutatásban a sejtek által termelt apró részecskéket (úgynevezett extracelluláris vezikulákat) kívánjuk megvizsgálni. Ezek a részecskék olyan anyagokat szállítanak, melyek befolyásolni képesek más szövetek és szervek működését. Ez a folyamat segíti a rendszeres sportterheléshez való alkalmazkodást és számos betegség (pl. szív-érrendszeri betegségek) megelőzését.
A kutatáshoz összesen 2 cső (2x3 ml) vért szeretnénk a könyökhajlati vénából levenni. 1 cső vért a verseny előtt és 1 cső vért a futóverseny után közvetlenül.
A kutatás kísérleti jellegű, lényege, hogy megmérjük a szérumban az extracelluláris vezikulák (sejtek által termelt részecskék) mennyiségének alakulását edzés hatására.
A levett vért semmilyen más vizsgálatra nem használjuk a versenyző hozzájárulása nélkül.
A vizsgálat (vérvétel) 1 helyen, a futóverseny helyszínén történik. A vérminták feldolgozása és elemzése a Semmelweis Egyetem, Általános orvostudományi Kar, Genetikai, Sejt-és Immunbiológiai Intézet laboratóriumában történik.
A vizsgálat menete:
A vizsgálat lehetséges kockázatai:
- vérvétellel járó szokásos kockázatokon túl más kockázat nem várható.
Kiegészítő információk:
A vizsgálat a versenyzőnek költséggel nem jár. Részvételéért költségtérítést nem kap.
Kutatómunkánk várhatóan 2020-ban ér véget.
Az adatvédelmi törvényben előírtaknak megfelelően a vizsgálat anyagokat titkosan kezeljük, és adataikat a fentiektől eltérő célra nem használjuk írásbeli beleegyezés nélkül.
A vizsgálatban való részvétel önkéntes alapon történik.
A fenti vizsgálatok az OTH (Országos Tisztiorvos Hivatal) és a tudományos Kutatásetikai Bizottság (TUKEB) engedélyével történnek.
Az ember lelkéhez vezető legbiztosabb út a gyomrán át visz. Gondoljuk csak meg, hogy tekintélyes államfők villás reggelik, munkaebédek, pompás vacsorák során igyekeznek egymás érveit közelebb hozni. Régi trükk, hogy az ügyes asszony főztje a legbiztosabb, legtartósabb csábítás a férfiembernek.
Ősidők óta a táplálkozás az ember életének/gondjainak középpontjában áll. A mindenevő, halászó, vadászó, gyűjtögető ember ugyan most piacokon tolong és a rafinált szakácskönyveket bújja, de a lényeg nem változott: megfelelő mennyíségű és minőségű táplálékra vágyik.
Kezdjük a mennyiséggel!
Sokat hallottunk már: a túlzott táplálékbevitel fölösleges, folyamatos megterhelést jelent a szervezet “feldolgozó apparátusának”, majd a keletkezett többletsúly “működtetése” újabb feladatot ró a keringésre. Az elhízott embert hordozó vázrendszere a folytonos “be nem tervezett” cipekedéstől rohamosan kopik, romlik. A túlsúlyos ember sajnos korábban öregszik. Végzetes zavarok jöhetnek létre persze akkor is, ha a felvett táplálék mennyisége kevés. Különböző hiánybetegségek alakulnak ki az egyoldalú, vagy elégtelen táplálkozás következtében. A vitaminok, a fehérjék, sók, ionok hiánya életveszélyes állapotokat idézhet elő.
Természetesen a mennyiségen kívül egyenrangúan fontos a táplálék minősége, összetétele is. Egyes betegségek esetén biztos összefüggést ismerünk a táplálkozás és a kór kialakulása között. Legismertebb példa a köszvény, amely lényegében anyagcserezavar, amelyet bő étkezések, belsőségek, húsételek, csokoládé stb. fogyasztása idézhet elő. Világos az összefüggés a cukorbetegség és a jelentős szénhidrát fogyasztás között is. Jogos és logikus törekvés, napjainkban pedig divatos is, hogy egyéb betegségekkel kapcsolatban is keressük a táplálkozással javítható lehetőségeket.
Mi az, ami tilos, mi az, ami beépítendő az étrendbe?
Az ízületi gyulladásban szenvedők között sokan megkísérlik a húsételek elhagyását. Az orvosi szakirodalomban megjelent a mélytengeri halakból készített olaj alkalmazása, amely gyulladáscsökkentőként szerepelne ezeknek a betegeknek a kezelésében. Egyértelmű recept nincs. Vannak vegetáriánus betegek, akik bővebb vitamin-, rost-, folyadékfogyasztás mellett, az ideális súlyt elérve ízületeiket lényegesen jobbnak érzik. A halolajról is sikerekrő számolnak be egyes betegeknél. Ugyanakkor vannak ugyanezen a diétán tartottak, akiknek továbbra is erélyes gyógyszerekre van szükségük, állapotukat a táplálkozással nem lehet meghatározóan befolyásolni. Mindenesetre a tudatos étkezés, a helyes mennyiségben és ésszerű minőségben bevitt táplálék – ha önmagában nem is mindig megoldás -, mindenképpen a gyógyulási esélyt javító tényező.