Dr. Böszörményi Katalin – Légzőszervi allergológus, tüdőgyógyász

Dr. Böszörményi Katalin – Légzőszervi allergológus, tüdőgyógyász

Rendel:

Hétfő: 09.30-11.30 óráig, kérjük telefonon egyeztessen időpontot.

 

 

 

 

 

Dr. Böszörményi Katalin – Légzőszervi allergológus, tüdőgyógyász

Végzettség, szakmai tapasztalat

1970-ben végeztem a budapesti Semmelweis Ignác Orvosi Egyetemen. Először belgyógyászati osztályon dolgoztam, majd, 4,5 év otthon, gyes-en töltött idő után az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet egyik tüdőosztályára kerültem. Azért választottam a tüdőgyógyászatot, mert a tüdőgyógyintézetekben akkoriban még általában sokáig feküdtek a betegek, olyan emberi kapcsolatokat lehetett kialakítani, amilyeneket más szakmákban nem, és ez nekem nagyon fontos volt.

A Korányiban eltöltött évek alatt nagyon sok, különböző tüdőbetegségben szenvedő beteget kezeltem. Különösen nagyszámú daganatos beteg került az osztályunkra, de sok volt az egyéb, röntgenárnyékkal járó tüdőbetegségben (például tuberkulózis, tüdőgyulladás, tüdőembólia), illetve röntgeneltéréssel nem járó légúti betegségben (asztma, szénanátha, krónikus bronchitis) szenvedő beteg is.

A betegek kezelése mellett medikusokat oktattunk, részt vettünk orvosok továbbképzésében is. A számomra legkedvesebb oktató jellegű munka a nővérek „továbbképzése” volt. Részletesen megbeszéltük velük az osztályon fekvő betegek betegségét, kezelését, megmutattuk röntgenképeiket. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a nővérek jobban megértették a betegeket, türelmesebbek voltak, mint korábban.

1978-ban tüdőgyógyászatból, 1995-ben klinikai onkológiából szereztem szakképesítést.
Jelenleg tüdőgondozóban dolgozom, ahol a betegek többsége asztmás vagy krónikus hörghurutos. Sajnos a nagy zsúfoltság miatt általában sokat várakoznak, ezért határoztam el, hogy magánrendelőben is dolgozni fogok, ahol ez kiküszöbölhető.