Immunológiai Tudományos Kutatás

 

Kedves Látogató!

 

A Revita Rendelő munkatársai is részt vesznek egy immunológiai tudományos kutatásban, mely sportolók körében vizsgál immunológiai paramétereket. A mostani kutatás maratoni futókat vizsgál. Jelenleg a 2019 Szeptember 29-én megrendezésre kerülő SPAR Budapest Maraton egyéni, 42,2 km-es távján indulókhoz szólunk.

Örülünk, hogy érdeklődsz az immunológiai tudományos kutatás iránt!

A következőket kell tudnod a programról:

 • A kutatás célja: egy bizonyos immunológiai  anyag szintjének és összetételének futás hatására bekövetkező változását mérjük vérből. (Részleteket erről lentebb olvashatsz.)
 • A rajt előtt  és közvetlenül a célba érkezés után 1-1 cső vér levétele történik a mérés céljára (összesen 2 cső =2x3 ml).
 • Az első vérvétel előtt aláírásoddal igazolod, hogy beleegyeztél a vérvételbe. (Az ehhez szükséges – aláírandó -  tájékoztatót és beleegyező nyilatkozatot kérésedre előre elküldjük, hogy ne a verseny előtt kelljen még olvasgatni.)
 • Az adatlapodra leírjuk, ha valamilyen betegséged van, nagyobb műtéted volt, vagy gyógyszert szedsz. Ezek fontosak lehetnek a mérés szempontjából.
 • A második vérvételre közvetlenül a célba érkezést követően kerül sor. A vérvételek helye a verseny orvosi területe, ami a SPAR kiállítói standja és a VIP terület között helyezkedik el. Reggel (rajtbeállás előtt) az ELTE épületek felől léphetsz be ide. Célba érést követően (érem és befutócsomag felvétel előtt) a célkapun való átfutás után a célterületről léphetsz be ide, majd a vérvételt követően a célterületre visszalépve juthatsz el az érem és befutócsomag átvételhez.
 • Minden adatodat titkosan kezeljük. A mérések anonim módon történnek. (Mindezt az adatvédelmi törvény és az európai szabályzat is előírja.)
 • Kérésedre az eredményekről később beszámolunk neked is.

Ha kérdésed van, vagy szeretnél részt venni a programban, hívd a következő számot, vagy írj az alábbi email címre:

+ 36 20 497 4375;  m.megyaszai@gmail.com 

Jelentkezésedet Szeptember 29-ig a verseny indulásáig várjuk.

https://www.google.com/maps/d/viewer?ll=47.47329817838781%2C19.061230856792463&hl=hu&z=17&mid=1dJ6xBt7XhVdhF5ro4qbcVB6xc6YG_i0-

 

A kutatócsoport orvosai:

       Dr. Buzás Edit (Semmelweis Egyetem, Általános orvostudományi Kar, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet, Cím:  1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.)

       Dr. Megyaszai Márta (Revita Reumatológiai Rendelő, 1027 Budapest, Margit krt.50-52.)

       Dr. Nagy György (Betegápoló Irgalmasrend, Budai Irgalmasrendi Kórház, 1023 Budapest, Frankel Leo u. 54.) 

Asszisztensek: Besenyei Ágnes és Tófalvi Tímea (Revita Reumatológiai Rendelő)

 

Részletes kutatási információk

BEVEZETÉS

Régóta ismert tény, hogy a rendszeres sport fontos szereppel bír az egészség megőrzésében és számos betegség megelőzésében. Ezt kutatási eredmények is alátámasztják.

Napjainkban is sok kutatás folyik a sport jótékony hatásának vizsgálatára illetve a kutatási eredmények felhasználására a gyógyításban.

A rendszeres mozgás az immunrendszernek is hasznos. A tudósok intenzíven kutatják a sport immunrendszerre gyakorolt hatásait. Ezeket az ismereteket a későbbiekben számos betegség gyógyításában felhasználják (cukorbetegség, Alzheimer-kór, szív-érrendszeri betegségek, stb..)

Ehhez elsőként különböző sporttevékenységek immunrendszerre tett hatásait kell felmérni. Ezt szolgálja ez a vizsgálat is.

A VIZSGÁLT CÉLJA

A kutatásban a sejtek által termelt apró részecskéket (úgynevezett extracelluláris vezikulákat) kívánjuk megvizsgálni. Ezek a részecskék olyan anyagokat szállítanak, melyek befolyásolni képesek más szövetek és szervek működését. Ez a folyamat segíti a rendszeres sportterheléshez való alkalmazkodást és számos betegség (pl. szív-érrendszeri betegségek) megelőzését.

A kutatáshoz összesen 2 cső (2x3 ml) vért szeretnénk a könyökhajlati vénából levenni. 1 cső vért a verseny előtt és 1 cső vért a futóverseny után közvetlenül.  

A kutatás kísérleti jellegű, lényege, hogy megmérjük a szérumban az extracelluláris vezikulák (sejtek által termelt részecskék) mennyiségének alakulását edzés hatására.

A levett vért semmilyen más vizsgálatra nem használjuk a versenyző hozzájárulása nélkül.

A vizsgálat (vérvétel) 1 helyen, a futóverseny helyszínén történik. A vérminták feldolgozása és elemzése a Semmelweis Egyetem, Általános orvostudományi Kar, Genetikai, Sejt-és Immunbiológiai Intézet laboratóriumában történik.

A vizsgálat menete:

 1. A tájékoztató átolvasása / átbeszélése után részvételi szándék esetén a beleegyező nyilatkozat aláírása.
 2. A kórtörténet (betegségek, műtétek, gyógyszerszedés) rögzítése.
 3. Élettani paraméterek ellenőrzése (vérnyomás, pulzus)
 4. Kiindulási vérvétel (összesen 1 cső = 3 ml vér levétele)
 5. Második vérvétel a futóverseny után (1 cső = 3 ml vér levétele)

A vizsgálat lehetséges kockázatai:

 - vérvétellel járó szokásos kockázatokon túl más kockázat nem várható.

Kiegészítő információk:

A vizsgálat a versenyzőnek költséggel nem jár. Részvételéért költségtérítést nem kap.

Kutatómunkánk várhatóan 2020-ban ér véget.

Az adatvédelmi törvényben előírtaknak megfelelően a vizsgálat anyagokat titkosan kezeljük, és adataikat a fentiektől eltérő célra nem használjuk írásbeli beleegyezés nélkül.

A vizsgálatban való részvétel önkéntes alapon történik.

 

A fenti vizsgálatok az OTH (Országos Tisztiorvos Hivatal) és a tudományos Kutatásetikai Bizottság (TUKEB) engedélyével történnek.